Flits schrijft  
     
 
Mei is van mij 2015

Hoi,

Beeldende kunst maken is praten in beeldtaal. Dat kan zowel via een schilderij, als met een ruimtelijk object. Xiao wordt deze maand 16 jaar en wilde dolgraag over haar kunst vertellen. Anna wil ook en Edwin zag In Denemarken hoe daar kunstlessen worden gegeven. Ze komen alledrie aan het woord in mei en juni.



'Jij bent de Zon'
Wie zichzelf kan verliezen in dingen maken is zijn eigen zon. In een cultuur, een tijdperk met duizenden regels, controleurs en commissies die jouw binnenwereld bepalen is zelf beslissen een noodzaak om niet te verdrinken in alles dat op je afkomt.









'Vlinders vliegen'
O
f je nou over beeldende kunst rapt of over het schrijven of lezen van een roman. Buiten de gangbare kaders denken werkt bevrijdend en is gezond. Vlinders hebben niet zomaar vleugels gekregen.


Xiao 15 jaar 3 MAVO
Wat maak jij allemaal met je handen?

Schilderijen, die uit verschillende materialen bestaan zoals: doek van het schilderij gespannen op hout of karton met daarop vormen van papiermaché. Dat laatste is papier gemengd met lijm waarmee je alle vormen kan kneden. Het werkstuk is dan niet meer helemaal plat. Laatst maakte ik zonnebloemen van papiermaché en plakte die op een stuk hout. De vaas bestond uit echte steentjes, die ik op de houten ondergrond lijmde.
Heb je speciale onderwerpen?
Ja, het leven: een uil, zonnebloemen, een uitvergroting van een oor, een voetbalspel met bewegende spelers en een bal.
Exposeer je weleens?
Ja, één maal bij de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.
Ga je naar musea? Ja in het Rijksmuseum zag ik de Nachtwacht van Rembrandt en allerlei portretten. In Boijmans kom ik ook en 't Louvre heb ik ook gezien.
Van welke kunst houd je? Kunst dat uit verschillende materialen bestaat. Wat wil je met je kunst zeggen?
Ik wil andere mensen inspireren.
Vertel eens over je website die je pas gemaakt hebt?
www.xiao-expositie.simpsite.nl
Wat kunnen we verwachten?
Schilderijen en ruimtelijke objecten. De uil, muziek: Een schilderij voor mijn muziekdocent: een mannetje, die een muzieknoot vasthoudt. Ga zelf maar kijken!

foto: Li
Edwin
46 jaar, docent beeldende vakken op de PABO in Rotterdam


Wanneer was je in Kopenhagen
?

15 april t/m 19 april 2015
Wat deed je daar op beeldend gebied?
Ik woonde een conferentie bij, deed workshops en wisselde informatie uit. Ik ontmoette mensen uit verschillende landen, zoals uit België, Dubai, Tsjechië, Denemarken en Nederland.
Welke nieuwe inzichten kreeg je?
Dat de creativiteit van kinderen ook buiten Nederland achteruit gaat en dat enthousiasme in het overdragen van kunstvakken daardoor heel belangrijk is. Ik spreek over: tekenen en ruimtelijk objecten maken, muziek en drama.
foto: Cynthia Schot..
Hoe doen die docenten dat? Allereerst door eigen plezier in die vakken aan studenten over te brengen. We maken gebruik van uitdagende werkvormen, bijvoorbeeld: Loop door een omgeving (binnen of buiten) en blijf staan bij een object dat je bijzonder vindt. Maak daar foto's van met je smartphone en kom weer het lokaal in. Maak een woordspin rondom je onderwerp. Kies materialen waarmee je een vertaling maakt in de vorm van een beeld of schilderij. Aan het einde: een tentoonstelling en alle deelnemers gaan van elkaar raden welk onderwerp ze hadden gekozen.
Hoe is het beeldonderwijs in Denemarken? Er is veel tijd en rust om kinderen hun opdrachten te laten voltooien. Daar zit het grote verschil met Nederland. Hier heerst tijdgebrek als het om beeldonderwijs gaat.
Hoe komt het dat veel scholen in Nederland weinig tijd reserveren om beeldend bezig te zijn?
De meeste leerkrachten vinden rekenen en taal belangrijker.
De staat bepaalt de kerndoelen.
Taal en rekenen tellen zwaar. In Nederlandse scholen maken leerlingen vaak produktgerichte werkjes. Voorgekauwd en zonder creativiteit van de kinderen, zoals: allemaal dezelfde kerstboomjes maken met gekleurde propjes plakken op papier. Tekenen is meer de bezigheid die je mag doen als al het andere belangrijke schoolwerk is gedaan. Hier wordt tekenen te weinig als leervak gezien, terwijl dat het wel is. Een kind moet zelf leren kijken zonder van te voren opgelegde schema's. Zelf leren beslissen om creatief te worden. Jezelf leren onderscheiden juist door zelf te kiezen en bepalen.
Gaat het nog veranderen in Nederland op beeldend onderwijsgebied?
In een steeds groter wordende beeldcultuur zou je niet anders verwachten.........
Ik wil graag afsluiten met een uitspraak van Gerrit Komrij:
"Lezen moet men leren, maar naar iets kijken denkt iedereen te kunnen."
..

We blijven vijf jaar terug in de tijd reizen en zien in deel 4 van de miniserie Hallo Heelal, Tereza over Mars vertellen. Even daarvoor is een ruimteschip geland. Niet zomaar eentje. Als je goed kijkt zie je hoe bijzonder ie-is. Jaren terug is daar lang aan gewerkt. Kevin geeft licht net zoals zijn medepassagier. Anna toont haar talent in gekke gezichten trekken. Tereza danst ook. Ze zijn minimensen in de verte. Zijn we op Mars geland of...? Milenka kijkt door de grote zwarte sterrenkijker.
Sciencefictionliefhebbers opgelet! Het verhaal uit het boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams is via Youtube in zes episodes te bekijken. Klik hier
Hallo Heelal

Weten jullie het nog? Wat hebben jullie je best gedaan.
Vanaf 14 oktober kan je bijna elke maand een nieuw deel zien en vijf jaar terug in de tijd reizen. De opnames komen uit 2009.
Deel 4 Mars is nu te zien op Youtube.
Met: Tereza, Anna, Milenka, Kevin en Liza.

Eind juni zal deel 5 Steps on the Moon te zien zijn met Alexandra, Anna en Tereza.
 
Flits schrijft...
...Over een kat in een krantennest in Schiedam. Meegenomen in een oude schoenenmand maakte de kleine kennis met de grote wereld buiten.
We liepen door Delft, het is beginjarentachtig. De kopjes dansten op tafel bij de mensen die langs het spoor woonden. Een trein passeerde.
(V)Lees Delfts blauwe dagen
 
Nieuwe muziek
Kiss You
Hé ouwe jongens Over een rooie rakker, een kleintje die groot is, een vierkante makker en over de brombeer in huis. Samengevat:over het goede leven in Nederland.
Angel
Cliplezen
Hallo Heelal,
(5)Steps on the Moon
eind juni te zien op YouTube

Lekker gek !

Hoe normaal ben jij?


Kunst maken in Rotterdam 4 maart -  2 juni 2015

De kleren van de kiezer
Lees hier hoe naaktheid de mens opnieuw laat kijken. De kleren van de keizer veranderen in
de kleren van de kiezer. Ilja Pfeijffer is de eerste schrijver in deze serie. Kies zelf, anders doen zij het voor jou.

Remco Campert, is de tweede. Met zijn allezijzoenenjas en zomerse letters die oplichten bij elk woord dat je leest is hij de schrijver, waar elke lezer van kan smullen, ook als hij over somberman schrijft. Liesje in luiletterland laat zich zonder schroom uitlezen. Hij trad 8 maart 2015 op in het TVprogramma College Tour waarin hij vragen van studenten beantwoordde. Je kan de uitzending hier aanklikken.

 
Krantenman komt er an
1 april 2015 Rotterdam Een derde krantenmens zal van papier en bamboe gemaakt worden.  Bamboebotten zijn stevig en licht. De spieren zacht van de natte lijm en lieve woordjes. Een lentevlinder vliegt door de lucht. Door alle elektrische krachten om ons heen knisperde en kraakte het krantenpapier de laatste jaren onophoudelijk in ons atelier op zolder. Kranten sloegen wild om zich heen. Bang dat ze waren om door internet opgeslokt te worden en voor altijd te verdwijnen. Op een dag was het stil en zij stonden daar: Pop Page Pi en Europi Anne en dan komt er dus ook nog een man.
 
Pittige Pittenpad in de (s)maak.
Een schild vol energierijke natuurlijke zaken.
Pitten van pompoenen, pruimen, paprika's en lychee's. Geen grenspad, maar een liefdespad op liefdespad.'Hé, ze hebben hun schilden afgedaan, twee naaktpadden doen privédingen.' Niet digitaal zichtbaar. Hun schilden kan je links onder deze pagina bekijken.
         

Kunstwerk van de maand

Matyas maakte een computer die zonder stroom werkt.
Meer zien en lezen over deze bijzondere Ipad?   Klik hier

 

MUZIEKLUISTEREN
K1nderR@dio
Kookkasteel
Duck Diary

Hink Stap Sprong
konijn Pally
Fabian de kat


10nerTuner
TACKLE
Art in my Phone
Missing
Ik ben vrij

I.F.O.

Charleville-Mezières
Muskito

Cornwall



TIENERPLEZIEREN

liefdespadden
Delfts blauwe dagen (5)

Zoek

19 mei 2015 Rotterdam
'Wist je dat Betsy Perk uit Delft komt,'fluisterde iemand in mijn oor. Met een schok keerde ik om en keek in de grijsgroene ogen van een jongen wiens haar helemaal rechtomhoog stond. Hij stelde zich voor als Hannes en een meisje volgde meteen:'Hana Roos, aangenaam kennis te maken. Zeg maar Roos.'
'Nomen est omen,'antwoordde ik en vervolgde:'eensgelijk.'
'Ja, wij zijn een echte tweeling.'
We barstten gedrie in lachen uit. Met Roos had ik van spijkerbroek geruild en daar stond een broer die iets geheimzinnigs in mijn oor had gefluisterd. Waar wilden ze heen?
'Alles hangt af van daadkracht en timing,'zei Roos en sprong met haar ogen van links naar rechts.
'Waar is Mickey?'schreeuwde een stem in mijn hoofd.
'26 maart 1833 is ze geboren in Delft,'zei Hannes. Dat is 150 jaar gelden. (Delfts blauwe dagen speelt zich in 1983 af) Twee generaties. Maar twee generaties. Die van Betsy en die van haar kinderen. De derde generatie zijn wij.'
'Ja, en wat wil dat zeggen?'
'Dat 150 jaar geleden de vrouw, dat de vrouw een dame was die binnenshuis haar tijd vulde of als hulpmeid dienst deed in een huishouden van de gegoede burgerij. Dat een vrouw ongelijkwaardig was aan de man.'
'Mannen zijn toch nog steeds de baas?'
'Toch niet altijd?'
'Vaak wel.'
'Wist je dat ik dansles gaf in het zaaltje naast de TU. Daar waar ook studententoneel reperteert. Weet je waarom ik mocht vertrekken? Doordat degeen die een stem had in het bestuur een blauwtje liep bij mij. Ach, ach ach ach, wat een flauwe kulknul, maar mooi dat hij won. Woest dat ik was.'
'Ach dat is toch maar een klein dingetje, een studenten-akkefietje?'
'Ja, maar het zegt wel wat natuurlijk. Alles wat in het klein gebeurt, geldt ook voor de grote wereld.'
'Daar heb je een punt'.
'Laten we gaan kijken waar Betsy woonde,'zei Roos.
'Komen jullie eerst eens hier kijken' riep Hannes en liep alvast richting zijn kamer. We volgden en zagen daar een grote glazen bak op tafel. Vocht op de ramen. Nieuwsgierig dat ik werd. Ik zag klei met losse blaadjes sla en parapluplantjes in water.
'Wat voor bijzonders zou die bak verbergen? Hannes zei:'Zoek en gij zult vinden.' Dat scheen het motto daar in huis te zijn. Niet verkeerd natuurlijk. Ik mocht met mijn handen in de bak en hoopte even de kleine kat te grijpen. Nee, geen harig beest, nee mijn ogen zagen slijmsporen, sekssporen. Ze waren misschien wel met honderden en ze waren tweeslachtig zei de kenner. Ze hadden wel een partner nodig, maar konden het één en het ander zijn.
Laten we allemaal slak worden.
wordt vervolgd,...

1(v)Lees andere smaken klik hier.
atelierliza@gmail.com
mobile +31611607393
maandpagina van mei 2015 / Liza Schot van Gelderen
©2007-2020 Atelier Liza
K.v.K.24485315 R'dam